Verslag: Jan Jonker Guppie Toernooi


De Stoel-scene in het Huis van Oranje 

Kan je het je nog herinneren: de bordes-scene voor het Huis van Oranje, te Soestdijk? Ieder jaar op 3-0 april paradeerde  ”Het volk”, uitbundig langs het bordes van het paleis ter gelegenheid van de verjaardag van de toenmalige vorstin: koningin Juliana. Om de hulde te ondersteunen werden er altijd cadeau’s aangeboden. Vaak zelf- gemaakte constructies: bijvoorbeeld een west-friese krentenmik. Die daarna , volgens Wim Sonneveld, door de lakeien achter de rodondendrons werd gedeponeerd. Tientallen fotografen zwermden als muskieten rond dat bordes om hun fotorolletjes vol te schieten. 

Inmiddels zijn we al twee generaties verder. En Koninginnedag is nu Koningsdag zonder een bordes-scene.

Weten we wel dat het Huis van Oranje in Spanbroek al vele jaren wel nog zo’n scene kent? Er zijn, na al die jaren, wel wat verschillen op te merken met die in Soestdijk. Het is niet meer op 30 april, maar altijd rond het begin van de maand maart. In plaats van rolletjes worden er door de vele toe-schouwers, vaak ook familieleden, mobieltjes volgeschoten. Er is geen bordes maar er staan een aantal stoelen in een rijtje. Het zijn wel Oranjes maar dan weer niet van “koninklijke bloede”. Het zijn de Guppie’s van VVS’46: de allerjongste meisje en jongens. Deze zijn dan het middelpunt van de jaarlijkse Stoel-scene in het Huis van Oranje in Spanbroek. Ter gelegenheid van het Guppietoernooi. Het past geheel in deze tijd dat de Oranjes alle deelnemers aan het voetbaltoernooi op de stoel zetten om zo ook gehuldigd te worden. 

 De prinsjes en prinsesjes hebben die ochtend  de “edele kunst van het voetballen” beoefend in vaak het eerste toernooi van hun nog jonge voetballoopbaan. Aan het eind van het toernooi, zo rond twaalf uur mogen ze allemaal in het VVS-Huis van Oranje óp een stoel plaats nemen om staande de ovaties en de beker in ontvangst te nemen. Onder luide toejuichingen, het clicken van de mobieltje en ander digitale beeld apparatuur is daardoor niet hoorbaar, nemen ze de dank in ontvangst voor het plezier dat ze aan hun familie en fans hebben geboden. Dat allemaal als finale van het Jan Jonker Guppie toernooi. 

Het Jan Jonker Guppie toernooi is afgelopen zaterdag alweer voor de 23ste keer gespeeld. Na een kort woordje door Douwe van der Vaart, de VVS-jeugdvoorzitter werd de aftrap van het toernooi gedaan door mevrouw Jonker-Slippens , die in met een beheerste dribbel onbedoeld, zoals ze achteraf zei, de keeper op het verkeerde been zetten en zo het toernooi opende met een doelpunt. Dat de spelleiding ook weer heeft laten verdwijnen achter de rodondendrons. Het is in ieder geval niet meegeteld in de uitslag…..! Zeven clubs hebben aan het toernooi deelgenomen. Rk Edo kwam zelfs met twee teams. Een altijd enthousiaste Yvonne kwam weer met een team uit Andijk. Daarnaast waren ook de jongsten van Grasshoppers, Egmondia en Medemblik van de partij. De wedstrijden zijn kort en daardoor intensief, flitsend en, dat zal niet verbazen, het spel gaat heen en weer. Het penalty-schieten is een essentieel onderdeel van de wedstrijd. Net zoals in het voetbalspel op nationaal niveau kan de penalty doorslaggevend zijn. Want daarvoor wordt er een ingewikkelde maar zeer eerlijke berekeningswijze gehanteerd waarbij naast de scores in het spel ook de penalties meewegen in uitslag.

Deze keer waren het de Andijker die de meeste punten scoorden; wel 24 !!!???? 

Daarna douchen aankleden. En klaar voor de stoelscene. Frank Dekker, de VVS-toernooi-voorzitter,  leidde de ceremonie met oa het opnoemen van de scores. Eigenlijk maakte de volgorde niet zoveel uit voor de fans. Alle kanjers werden op hetzelfde niveau en met hetzelde enthousiasme toegejuicht Alsof alle teams de eerste prijs hadden. Die hebben ze zeker ook allemaal verdiend.

U kunt het wel lezen: het was weer een gezellig en sportief Toernooi voor onze allerjongsten : 
het 23ste  Jan Jonker Guppie toernooi! 

Check voor meer foto's het album!

Rob Derksen

Business Club

Rijkhoff
Rabobank
Schipper Kozijnen
Van Lierop
ZON
Koopman
Windenergysolutions
Deventrade
Van Diepen
Piet Swart

Subsponsors

NL-Jobs
Frans Maas Schildersbedrijf Opmeer
Univé
SMP Sportcare
Heddes bouw
Fietsvoordeelshop