woensdag 28 juni 2017
U bevindt zich hier:
Deel dit artikel op:
    » Home    »     » Zo kon het ook...

Zo kon het ook...

30 april 1905, het was geen koninginnedag want de toenmalig oranje vorstin koningin Wilhelmina was op 31 augustus jarig, maakt “Oranje” zich op voor zijn eerste interland tegen België. De wedstrijd wordt gespeeld op initiatief van Cees van Hasselt, kleermaker van beroep en speler van Sparta. Cees heeft zichzelf als vrijwilliger, voor deze gelegenheid, benoemt tot bondscoach. Voor de wedstrijd heeft hij een groepje bevriende Zuid Hollanders uitgenodigd. Bij de selectie zit één speler die Van Hasselt niet kent: Eddy de Neve. Hij wordt geselecteerd vanwege zijn reputatie als spits van de militaire voetbalclub Velocitas uit Breda. De Neve volgt op dat moment een opleiding bij de Koninklijke Militaire Academie, die toen ook al in Breda was gevestigd.

Deze vrijwillige bondscoach had met De Neve een goede keuze gedaan. Zo’n 800 toeschouwers zien in het Antwerpse Kiel Stadion hoe De Neve het Nederlandse elftal in de tachtigste minuut op 0-1 voorsprong schiet. De Belgen weten wel gelijk te maken, waardoor een verlenging nodig is. De Neve scoort daarin nog drie maal. De eerste interland van Oranje wordt zo gewonnen met 1-4.

Voor De Neve is het geen begin van een grootse voetbalcarrière. Enkele maanden na zijn debuut in het Nederlands elftal wordt hij overgeplaatst naar het KNIL, het leger in Nederlands-Indië. Hij stopt met voetballen.

(bron: Dagkalender Historisch Nieuwsblad)

 

Websponsors VVS'46

Autoservice Cok
Taams Makelaardij Hoogwoud
Smallsteps
MKB Administraties
Woonstudio Boon
Fiets.com Wormerveer
Houters Hout
De Gemeenschapsveiling
Mooibijhaar
Bloembinderij De Kaag
Nibo Handelsonderneming
Bouwbedrijf Frans Dekker
De verhuisspecialist
Hooijberg
Vema Autoverhuur
Berend botje
GSE Automatisering
Kuiper Sportprijzen
VCO
Filmmacht
Enorm Groot
Autobedrijf Gerard Mooij
't Wuiver Uw Slager
Handelsonderneming Beerepoot
Huijberts Gevelbouw
Trainen Met Aaron
Reisbureau Opmeer
Blokdijk automobielen
zorgcafe Koetje
Dexter interieurbouw
FBCS
Koopman Autoservice